Spelarberättelse: Vem är målvakten Oskar Hindrikes?

2018-09-02 08:35
Den 24:e mars år 2003 föddes jag i grannstaden Falun. Då vägde jag cirka 3000 gram. Nu 15 år senare, 70 kilo tyngre och 185 cm längre fick jag frågan om jag ville skriva några rader om min senaste resa inom innebandyn.
  • Uppdaterad: 2018-09-02 08:35

Allt har inte alltid varit så enkelt som många tror, för under ytan döljer sig tidiga morgnar med matcher och träning, svettiga och kämpiga sommardagar i varma hallar, skador och mycket mer.

Jag heter Oskar Hindrikes och spelar för IBF Borlänge innebandy. Jag är född och uppvuxen i Falun och Borlänge. Jag bor för närvarande tillsammans med min mamma, pappa och syster i en liten 4:a på området Jax i Borlänge och har gjort det i snart 10 år nu.

Min innebandykarriär startade i IBF Borlänge för snart 6 år sedan. Jag har inte alltid vaktat kassen utan var från början utespelare som hade som ambition på att bli bäst på det. Jag minns väldigt väl när jag bytte från att spela ute till att ställa mig inom målgården på heltid. Det var någon gång i 3:an eller 4:an då det lockade att förhindra mål istället för att göra dem själv. Till en början som ny målvakt var jag väldigt skotträdd men med åren växte det ifrån en.

På senare tid, när man växer upp och blir äldre får man ett helt annat perspektiv på världen och framförallt idrotten, iallafall för min egna del. I början av en idrottskarriär gör man allt för nöjes skull, för kompisar, lärarens eller tränarens skull. Man kanske byter klubb, klubba för att ens vänner gör det eller anpassar sig efter hur träningsplanen ser ut inom föreningen. Men jag har alltid haft en mentalitet att våga gå min egen väg och inte bry sig alltför mycket om andra. Man ska alltid lyssna och ta till sig ord och råd från utomstående men man behöver inte alltid fullfölja dem.

Jag har enormt stora förväntningar på mig själv och min innebandykarriär. Den har precis börjat och är inte på långa vägar klar ännu. Jag har alltid haft turen med bra tränare och ledare som pushat mig att göra det jag är bra på. Utan tränare som brytt sig hade jag förmodligen inte haft samma framgång som jag nu haft.

Team Sweden i World Talent Cup 2018

Min kanske största merit än så länge i min innebandykarriär är uttagningen i Team Sweden för spel i World Talent Cup 27–29 juli 2018. Jag tillsammans med 15 andra grabbar från hela Sverige åkte till Uppsala den 26:e juli för att spela World Talent Cup i IFU Arena. En väldigt mäktig arena bortsett från dålig ventilation och en extrem värme. På dagen vi kom dit rivstartade vi med en högintensiv träning i en av dem svettigaste hallarna jag spelat i. Redan efter halva passet längtade man till att det skulle ta slut.

Dagen efter, fredag 27 juli, började World Talent Cup. Första dagen skulle vi ställas mot Finland och Schweiz. Vi imponerade stort och lyckades vinna med 9–3 respektive 6–3.

På lördagen och söndagen började allvaret att göra oss påminda och vi lade i en högre växel, nu ställdes vi mot Finlands första lag och Team Sweden 2. I första matchen mot Sverige ligger vi under med 5–0 inför andra perioden men vi lyckas hämta upp till 5–5 innan vi till slut förlorade med 7–5. Kvällsmatchen mot Finland hamnade vi också i brygga och låg då under med 1–0. Dock hämtade vi tidigt i andra upp 1–0 till 1–1 innan vi sedan hängde en kasse till 2–1 och därefter stängde matchen till 3–1 i tom bur. Efter detta resultat visste vi att en vinst mot Schweiz skulle räcka till en final.

På söndagen sedan stod ett svagt Schweiz för motståndet och vi inkasserade enkelt 3 poäng efter vinst med 8–1. Senare samma dag blev det klart att Team Sweden 2 skulle stå som motståndare i en spännande final. Matchen började med hårt tryck mot båda målen innan Team Sweden 2 drog längsta strået och tryckte in både en och två samt tre bollar och ställningen var 3–0 inför slutperioden. Efter pausvila kom vi ut som ett helt nytt lag och hämtade återigen upp ett underläge från 3-0 till 3-3. Dock fick Team Sweden 2 utdelning efter hård press och gjorde 4-3 på oss på grund av ett misstag vid ett byte vilket ledde till att de vann guld. Det var bara att gratulera till guldet och vara stolt över ett silver samt sina egna och lagets prestationer under cupen.

Framtidsmål

Framtidsmål inför kommande säsong inom innebandyn är att ta en plats i A-truppen och vid något tillfälle hoppa in och göra en match. På lång sikt vill jag gärna vinna SM-guld och VM-guld samt bli världens bästa målvakt!

Något som jag anser är viktigt att tänka på är att riktiga vinnare är de som lämnar en förlust med bravur och huvudet högt, även om det ofta är väldigt surt, och kommer igen starkare nästa gång och försöker vinna.

Med dessa ord sätter jag punkt och riktar ett tack för att ni läst och förhoppningsvis fått en lite större inblick i vem Oskar Hindrikes är och vad jag vill med min innebandykarriär.

Fakta: Oskar Hindrikes

Smeknamn: Hinken